Fiber i Hallenbygden

[su_row][su_column size=”1/2″]Släpp in världen i ditt vardagsrum, med en framtidssäker fiberuppkoppling har du tillgång till surf, tv, film, telefoni, larm och många andra tjänster via bredband.

På sikt kommer de gamla koppartrådarna som idag ger dig tillgång till telefoni och internetuppkoppling att rivas ner, mycket tyder på att de i så fall kommer att ersättas av mobilmaster som är mycket mer känsliga för störningar än fiber.

Nu installeras fibern och hushållen som beställt får sin fiber grävd, installerad och sedan aktiverad när varje område blir klar.

Vi i fibergruppen står som oberoende part om du behöver hjälp eller vägledning med fiberfrågor om något hänt vid grävningen eller om du behöver hjälp med val av leverantör eller installation i huset av din nya anslutning, Kontakta Jonas Haggren 070-571 42 10 eller Fredrik Dahlström 070-562 79 25. Du kan även vända dig till oss om du har frågor eller funderingar.

Löpande information kommer att gå ut via hallenbygden.se och Det händer i Hallenbygden.

[/su_column]
[su_column size=”1/2″]

10 skäl att välja fiber

[su_list icon=”icon: chevron-right” icon_color=”#ef7d00″ class=”color:#ef7d00″]

  • Framtidssäker uppkoppling
  • Lägre månadsavgifter
  • Ökat värde på ditt hus
  • Obegränsat med surf
  • Bredband, telefoni, tv, mm
  • Ger stabil och hög hastighet
  • 4G – inget riktigt alternativ
  • Stor valfrihet
  • Är inte väderberoende
  • Skapar förutsättningar för modernt företagande

[/su_list]

[/su_column][/su_row]

orange-linje
[su_row][su_column size=”1/2″]

Fördelar med fiber

Skapar möjligheter att bo och leva utanför tätorter och städer, fiberbaserat bredband kan upphäva fysiska avstånd och lägre befolkningsdensitet.

Ger förutsättningar att driva modernt företagande, oavsett verksamhet underlättar bredband möjligheten att nå marknaden och göra affärer.

Är framtidssäkert, alla elektroniska tjänster kan levereras över fiber, exempelvis Internet, telefon, TV och tjänster för vård i hemmet samt kommande samhällstjänster.

Har lång livslängd, fiber har en livslängd på mer än 50 år

Mycket hög kapacitet, fiber ger högre överföringshastighet vilket möjliggör att använda olika tjänster utan problem samtidigt och av flera användare med bibehållen kvalitet.
Kan användas utan begränsningar, fiberabonnemang har inte begränsningar i hur mycket data som kan överföras.

Ger pengarna tillbaka på investeringar, tjänster som förmedlas över internet är billigare och ger därför billigare telefoni, internet och tv.

Ger stor valfrihet, fiber ger goda möjligheter att kunna välja operatörer och tjänsteleverantörer efter eget val.

Höjer attraktionsvärdet på fastigheten, fiber skapar en konkurrensfördel för fastighetsägaren i en försäljningssituation

Är inte väderberoende, fiber fungerar året runt, i såväl åskväder på sommaren som dimmiga höstnätter eller isande vinternätter.
[/su_column]
[su_column size=”1/2″]

Därför är fiber bättre än andra tekniker

xDSL (bredband via det fasta telejacket)

Beroende av en äldre teknisk där inga nyinvesteringar görs, kopparnätet är under avveckling
Asymmetrisk överföring (Det tar längre tid att skicka data än att ta emot)
Kvalitet avhängig kabellängden
Utrymmet i kopparkabel är begränsat och kapacitet delas med andra användare

Mobilt bredband (bredband via mobilnätet)

Dyrt, användningen kostar per förbrukad datamängd
Väderkänsligt, fungerar sämre i dimma, regn och kyla
Kvalitet avhängigt avstånd och sikt till mast
Asymmetrisk överföring (Det tar längre tid att skicka data än att ta emot)
Kapaciteten beror på antalet samtida användare

Satellit (bredband via parabolantenn)

Dyrt, användningen kostar per förbrukad datamängd
Väderkänsligt, fungerar sämre i dimma, regn och kyla
Asymmetrisk överföring (Det tar längre tid att skicka data än att ta emot)
Långa svarstider försämrar användarupplevelsen och omöjliggör vissa tjänster
[/su_column][/su_row]

orange-linje

Mer information om fiberuppkoppling

Kopparnätet kommer att försvinna och med den, den fasta telefonen

Telia/Skanova/Quadracom avvecklar det fasta telefoninätet på landsbygden. Uppskattningsvis blir 600 000 hushåll på landsbygden utan fast telefoni de kommande tio åren. Anledning till avvecklingen är att denna teknik är gammal och många leverantörer av utrustning inte tillverkar nödvändiga delar längre.

Inte bara internet

Framtidens tjänster som exempelvis HDTV via bredband, IP-telefoni och vård i hemmet kommer att kräva att kopparledningarna ersätts med optisk fiberkabel. Den som inte är intresserad av bredbandsuppkoppling kan utnyttja fibernätet för bara telefoni och tv. Det går bra att använda sitt gamla telefonnummer när man byter till fiberuppkoppling.

Stor kapacitet

Kapaciteten i en fiberoptisk kabel är mycket stor och kan utan problem användas för telefon, tv och internet samtidigt. Den som vill koppla in en högupplöst HDTV kan även göra detta utan problem. Dagens fibernät klarar minst 1000 megabit per sekund både till och från användaren. Hastigheten är den samma oavsett hur många i området som använder nätet samtidigt.

Spara pengar varje månad

Fiber är inte bara smidigt, det är prisvärt också! Med möjlighet till samma leverantör av internet, TV och telefoni får du allt på samma faktura, smidiga kontaktvägar och ett bättre pris än om du hade haft tjänster från olika leverantörer. Det dyra är grävningen och anslutningsavgiften men detta är ju en engångssumma som du kan tjäna in på några år. Vår vision är att inget hushåll ska betala mer än 25 000 kronor för att ansluta sig men vi vet inte i dagsläget exakt vad det kommer att kosta.

Höj värdet på fastigheten

Även om du som nuvarande fastighetsägare inte är intresserad av att ansluta fastigheten till fibernätet i dagsläget bör du ha i åtanke att du kan höja värdet vid en eventuell försäljning. Se det som en investering för framtiden. Den tekniska standarden blir allt mer intressant hos köparna – och därmed också hos säljarna. Frågan ”vad finns det för uppkoppling” hörs numera lika ofta som ”är stammarna bytta” på visningarna. I tätorten pratar man om en värdeökning på 60 000:-. På landsbygden är det svårt att uppskatta värdeökningen men det kan vara skillnaden mellan att sälja eller inte.
Du kan ansluta din villa utan att beställa några tjänster som en förberedelse för framtiden.

Vad är ett byanät?

Byanät är bredbandsnät på landsbygden. Genom ”byanätsmodellen” kan bredbandsnät byggas i områden där marknaden inte får ihop en kommersiell kalkyl. Byanätsmodellen baseras på att boende i ett område bygger nätet själva. Med hjälp av ideellt arbete, en pragmatisk hållning av markupplåtelse samt nyttjade av lokala resurser kan kostnaderna sänkas väsentligt.

[su_button url=”http://tiny.cc/hallenbygden-fiber” target=”blank” style=”soft” background=”#ef7d00″ size=”7″ center=”yes” radius=”5″ icon=”icon: chevron-right” text_shadow=”1px 1px 3px #000000″]Gör intresseanmälan nu![/su_button]