Sevärdheter

I Hallenbygden finns det massor att se och uppleva, här är några exempel.

Vi kommer att komplettera denna sidan längre fram, titta även på de andra sidorna under fliken Besök.

Marby gamla kyrka

marbykyrka
Foto: Björn Dahlfors/dahlfors.com

Vid hembygdsgården i Gärdsta ligger Marby gamla kyrka som byggdes någon gång under medeltiden, det mest troliga på 1500-talet. Fram till och med 1864 hölls här gudstjänster.

orange-linje

Marbymattan

marbymattanI hembygdsgården i Gärdsta, som håller öppet sommartid finns fina samlingar. Här kan du bland annat se en kopia av den kända Marbymattan som i original finns på Historiska Museet i Stockholm. Marbymattan är en av de få bevarade hela orientaliska mattorna från medeltiden.

Läs mer om mattan här i en artikel från Östersundsposten.

orange-linje

Vägen mellan sjöarna

På den smala landtungan mellan Storsjön och Lillsjön slingrar sig en väg väl värd en omväg. Kör intill strandkanten och njut av utsikten över vatten och fjäll. Du passerar byarna Kläppe, Trappnäs och Iffelnäs. På vägen finns flera små fickor att ställa cykeln eller bilen. Sommartid är ett dopp i Lillsjön varmt och långgrunt, dessutom har du Oviksfjällen som utsikt.
Sväng av 321an mot Kläppe i Hölåsen, strax söder om Hallen, eller i Gärdsta.

orange-linje

Dromskåran

dromskaranDromskåran ligger söder om Bydalen och är den mest kända av de geologiska sevärdheterna i Oviksfjällen. Denna dramatiska isälvskanjon är 50 meter djup, 150 meter bred och nästan en kilometer lång. Kanjonen skapades när isavsmältningens väldiga vattenmassor forsade fram i passet mellan fjället Drommen och Falkfångarfjället. Man kan nå Dromskåran från Dromliftens bergstation.
Drommen omfattas av Bastudalens naturreservat, där kan man uppleva vildmarkskaraktär trots närheten till turistanläggningar.

Läs mer om bastudalens naturreservat och Dromskåran.

orange-linje

Ifvarsgården

ifavrsgarden
Foto: Kent Livendahl

Ifvarsgården invigdes 1981, det är en hembygdsgård för bygdens folk. En samlingsplats för kulturella festligheter, förenings- och familjehögtider. För information om aktiviteter se deras hemsida

orange-linje

Ångaren Östersund

Foto: Kent Livendahl
Foto: Kent Livendahl

Fram till 1963 trafikerade ångbåtar Storsjön med reguljärtrafik. En av de många Ångbåtarna som då seglade på sjön var S/S Östersund. Idag har det skeppets bevarats och har sin hemmahamn i Arvesund. Skeppet byggdes 1874 i på Oscarshamns mekaniska verkstad. Idag går Östersund i turist- och chartertrafik med utgångspunkt från i första hand hemmahamnen i Arvesund men även från andra bryggor i Storsjön.
Trafiken börjar i juni och pågår in i september.

Läs mer på föreningen Bevara Ångaren Östersunds hemsida.

orange-linje

Ångbåtsbryggor

Foto: Björn Dahlfors
Foto: Björn Dahlfors/dahlfors.com

Sedan tiden då Ångbåtarna fortfarande trafikerade sjön finns det kvar många ångbåtsbryggor i både Hallenbygden och i de kringliggande kommunerna. Idag är många kombinerade med småbåtshamnar och de är ofta perfekta utflyktsmål för picknick eller bad.

Ångbåtsbryggor hittar du bland annat i Vällviken, Kläppe, Hallen, Mårdsund och Arvesund.

orange-linje

Stenhyddan

Foto: Björn Dahlfors/dahlfors.com
Foto: Björn Dahlfors/dahlfors.com

Såväl sommar som vinter är Stenhyddan i Bydalsfjällen ett populärt utflyktsmål för vandrare och turskidåkare. Stenhyddan uppfördes ursprungligen 1896 då en grupp godtemplare Mörsil insåg att det behövdes en raststuga mellan Strömvallen och Bydalen. Hyddan uppfördes på tolv timmar, arbetet skedde mellan den 27 och 28 juni 1996. Det var 29 personer bar upp byggmaterial och reste stugan under en natt. Stugan renoverades i slutet av 70-talet. Vintertid kan du ta liften upp i Bydalen och sedan skida till hyddan, sommartid vandrar du enklast från Fjällhalsen.